Mobiel en Application programming interface (API)

Je kent het vast wel, je hoort een leuk bedrijf of product op straat. Het eerste wat je gaat doen is het opzoeken op je mobiel.

De site die je vervolgens ziet is groot en totaal niet voor mobiel gemaakt. Dit gevoel hebben meerdere mensen als ze oude websites bekijken.

 

 

De meeste ontwikkelaars bouwen tegenwoordig een responsive website, omdat de gebruiker er al van uit gaat dat de website op alle apparaten goed te lezen moet zijn. Er zijn veel verschillende manier voor het maken van een responsive website. Één manier waar we het over gaan hebben in dit artikel is API (Application Programming Interface).responsive

Dit is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken/libraries). JQuery is hier een goed voorbeeld van. Het is een verzameling van vooraf geprogrammeerde javascript functies die makkelijk te benaderen zijn.

 

API’s worden al lang gebruikt door grote bedrijven. Tegenwoordig zie je dat steeds meer bedrijven API’s willen gebruiken als nieuw productkanaal. Op het moment dat een API openbaar wordt gesteld gaat dit weer een stapje verder. Het maken van een goede API is moeilijk. Je moet er voor zorgen dat de gebruiker van de API het goed kan begrijpen, denk hierbij ook aan goede documentatie.

 

Facebook en Twitter hebben al API’s. Twitter heeft een API om op je eigen website een twitter feed te laten zien. Facebook heeft er één om bijvoorbeeld een artikel te liken.
Bol.com heeft in 2012 ook een API gelanceerd voor het gebruik van producten in je eigen website. Bol.com was de eerste winkel in Nederland en België die zijn platform open stelt voor de buitenwereld.

 

Kortom: om goed en snel te kunnen ontwikkelen voor al je mobiele apparaten (met touchscreen), kan je gebruik maken van interne API’s (libraries/bibliotheken) om alle diensten beheersbaar te houden. Wil je ook versnelling krijgen, dan is het gebruik van externe API’s zeker het overwegen waard.